Acasă / Blog / Dezvoltare personală / Beneficiile psihoterapiei de grup

Beneficiile psihoterapiei de grup

Publicat de | 2017-02-08T23:44:18+00:00 14 octombrie 2013|Dezvoltare personală|

Grupurile terapeutice sau “encounter groups” au devenit populare la începutul anilor 1960 şi presupuneau adunări de oameni, între 12 şi 20 de persoane, care treceau printr-un proces de deschidere în faţa experienţelor şi de împărtăşire a emoţiilor cu ceilalţi membri ai grupului. Prin deschidere şi schimbul de experienţe încărcate emoţional, se spera că membrii grupului vor fi mai mult în contact cu propriile trăiri şi sentimente şi că primind suport din partea celorlalţi membrii ai grupului, vor deveni mai conştienţi de sentimentele lor şi ale altora.

Terapia de grup se bazează pe o relaţie interpersonală în care membrii grupului şi terapeutul sunt văzuţi ca tovarăşi ai unei călătorii care are ca scop eliminarea progresivă a obstacolelor, reale sau imaginare, ce stau în calea dezvoltării personale.

Grupurile terapeutice sunt grupuri închise, cu o perioada determinată de timp de întâlnire şi cu un anumit număr de membrii. Natura acestui grup este de a crea un mediu sigur, în care persoanele să poată explora noi comportamente şi de a obţine sau oferi feedback, într-un context social.

Grupurile terapeutice conţin elemente care permit simularea unor experienţe din familie şi din comunitate. În acest context, un membru poate aborda probleme din familia de origine, de a sparge barierele din trecut şi de a găsi eliberarea de vechile moduri de a fi, originare din familie. Discursuri sociale şi culturale pot fi, de asemenea, abordate pentru a promova modul în care membrii grupului pot răspunde la situaţii sau contexte sociale într-un mod diferit.

Aceste grupuri, permit membrilor să îşi acorde sprijin reciproc, sub formă de înţelegere şi empatie, dar şi libertate în a experimenta conflicte într-o manieră pozitivă, pentru a se vedea prin ochii altora. Un aspect important al terapiei de grup vine tocmai din această libertate de a primi si oferi feedback, cu privire la modul în care un membru este văzut de ceilalţi şi ce anume generează o astfel de percepţie. Membrii grupului pot să perceapă aspecte ale fiecăruia care sunt în umbră , aspecte neconstientizate sau conştientizate dar pe care doresc să le ascundă.

Formatul grupului este unul deschis, fiecărui membru al grupului oferindu-i-se oportunităţi de exprimare şi de împărtăşire, încurajându-se asumarea riscurilor de a vorbi deschis cu alţii despre experintele lor dar şi despre experienţele celorlalţi. Este încurajat feedback-ul şi participarea membrilor la acordarea de sprijin reciproc.

Terapia de grup se bazează pe premisa confidenţialităţii, astfel încât, tot ceea ce este împărtăşit în cadrul grupului rămâne privat. Cel care faciliteaza grupul, va realiza un proces de selecţie, pentru a se asigura că membrii sunt adaptaţi pentru un proces terapeutic şi pregătiţi pentru lucrul în grup. Poate exista o tema care defineşte natura grupului sau poate fi un grup deschis, în care membrii aduc teme personale la care lucrează sau pe care doresc să le exploreze.

În terapia de grup, se poate întâmpla, ca un membru să aducă în discuţie o tema cu care se confruntă şi alţi membrii ai grupului. Acest element al terapiei de grup îmbogăţeşte experienţa pentru toţi membrii grupului. Universalitatea experienţei umane este una dintre cele mai puternice elemente ale terapiei de grup.

Experienţele generate de activitatea in grup sunt adesea multiplicate pentru fiecare persoană în parte. Dinamica experienţelor şi reflecţiilor, înseamnă de cele mai multe ori mai mult feedback şi sprijin. Atunci când o persoană aduce o temă pe scena grupului, aceasta se transformă în teme de lucru terapeutic şi reflecţii pentru fiecare membru al grupului.

Obiectivele terapiei de grup sunt creşterea gradului de conştientizare de sine, creşterea confortului în relaţiile sociale, facilitarea explorării de noi comportamente, de a oferi sprijin, de a dezvolta aptitudini şi de a promova mai multe interacţiuni autentice cu ceilalţi.

Facebook Comments