Acasă / Blog / Dezvoltare personală / Dezvoltarea personală – un proces personal

Dezvoltarea personală – un proces personal

Publicat de | 2017-02-08T23:44:18+00:00 19 octombrie 2016|Dezvoltare personală|

Când vorbim despre dezvoltare personală se pot prinde atâtea nuanțe încât devine ușor să ne scape esența unui astfel de proces. Se scrie mult, se scrie despre ce putem obține, cum se face asta, primim propuneri dar cred că cel mai des mesajul transmis este acela de a nu fi suficient. Mai este ceva ce trebuie să fim, să creștem în noi, să găsim, să dezvoltăm, să fim mai buni ca să putem da mai mult, la muncă, acasă, prietenilor, mediului apropiat și nu numai. Un alt mesaj vine rapid din urmă anunțând că vei fi mai bun, vei comunica mai bine, te vei organiza mai bine, vei fi eficient, toți cei din jurul tău se vor bucura de aceste schimbări, dar aproape nimeni nu te intreabă “Dar tu ce vrei?”, “Dar tu ce cauți?”, și poate cea mai importantă întrebare ar fi “Tu încotro ai nevoie să mergi în călătoria aceasta?”

Scriu despre drumul pe care îl presupune această dezvoltare personală, procesul acela despre care nu se pomenește aproape niciodată, despre acele lucruri care sunt doar ale celui care le trăieste, dar și despre curiozitatea cu care începi această călătorie și descoperirile pe care ea ți le aduce.

Perspectivele sunt nenumărate atunci când dezvoltarea personală intră în discuție dar astăzi am ales să scriu despre cea în care eu am descoperit doar pentru că persoana din fața mea a descoperit, cea în care eu am aflat doar pentru că persoana din fața mea mi-a impărtăsit, pentru că incă o dată cu încantare mi s-a confirmat că cel mai bun ghid într-un astfel de proces este persoana insăsi, cea care parcurge drumul, cu ajutoare sau fără.  Un mare mulțumesc transmit acestei persoane pentru că mi-a permis să împărtășesc câteva dintre înțelegerile ei despre acest proces.

Cu usurință uităm că dezvoltarea personală este în primul rând personală, unică, este despre sine. Aleg sine pentru că în viziunea mea cuprinde o bogătie interioară greu de accesat, un tăram atât de personal încât doar observația nu este suficientă, este nevoie de răbdare, efort, dedicare. Este atât de personală încât dacă îndemni două persoane să calce pe aceeași pași, aproape sigur vor ajunge în alte locuri.

Dezvoltarea personală este mai puțin despre a comunica mai bine, cât despre a afla ce ai vrea să transmiți altora și cum, ce din tine ai vrea să arăți lumii. Este mai puțin despre a fi organizat și eficient cât despre a afla de ce și pentru ce este important să fii organizat și eficient. Este mai puțin despre a fi mai bun pentru ceilalți, cât a fi în primul rând mai bun cu tine și pentru tine. Este mai puțin despre a învăța să faci și să fii în fel și chip, cât despre a găsi ce este al tău, a distinge ce este împrumutat de la ceilalți, a alege ce păstrezi și ce nu, a descoperi tărâmuri noi, a decide încotro mergi mai departe.

…si dacă încă nu se vede personalul din dezvoltare, încearcă să fie despre tine, despre ce simți, despre ce trăiești, fii în contact cu experiențele tale în timp ce ești în contact cu tine, alege ce să faci cu toate acestea, dezvoltarea apare și ea puternică din urmă.

Ce primesc ceilalți?… un om întregit, atent, apropiat, deschis, în contact.

Facebook Comments