Acasă / Blog / Jurnal / În vremuri de restriște

În vremuri de restriște

Publicat de | 2020-03-16T15:04:09+00:00 16 martie 2020|Jurnal|

Despre o perioadă în care suntem forțați să ne adaptăm, contrară cu momente în care totul venea spre noi cât mai facil, confortabil sau fidel nevoilor noastre.  Izolarea și distanțarea socială ne cere ca pe lângă întreruperea contactului uman direct și o renunțare la obiceiurile zilnice: ies la cafea, mă duc la prânz, mă întâlnesc cu colegii și câte și mai câte alte situații care presupuneau o adaptare sau o negociere vis-a-vis de ora potrivită sau de locul potrivit pentru a ne întâlni.

Dintr-o dată acea rutină zilnică extrem de confortabilă s-a transformat în izolare și distanțare socială și ne forțează să interacționăm mai mult cu cei cu care împărțim spațiul de locuit sau folosind canale care pot părea foarte străine pentru cei mai mulți dintre noi. Orice nevoie de adaptare presupune și stres. O reorganizare a întregului nostru sistem are loc și asta va fi trăită și acceptată de fiecare în ritmul propriu. 

Alegerea de a scrie despre asta a venit în urma unei discuții despre cât de nenatural este să menții contactul cu cineva foarte apropiat pe skype sau zoom.

Când am început să iau în considerare mutarea ședințelor pe un astfel de canal, am început cu clienții cronici sau cu un grad ridicat de risc în cazul unei infectari. Nici nu a fost nevoie de vreo negociere. La fel și cu clienții în vârstă. Cei vulnerabili au înțeles repede că adaptarea este absolut necesară într-o astfel de perioadă și că este despre viață, nu mai este despre confort.

Și dacă mulți dintre oamenii cu care lucrez sunt mai obișnuiți decât mine să lucreze online, pentru mine a fost și este destul de dificil și de obositor. Ar merita chiar un articol separat acest aspect al lucratului online.

Am realizat repede că la numărul zilnic de întâlniri pe care îl am, cu oameni din medii și cu situații de viață și de familie diferite, eu pot deveni o persoană cu risc pentru ei, dar și pentru alte persoane vulnerabile din viața mea personală.

Așadar, ne adaptăm și ne bucurăm de evoluția tehnologiei care face ca acest contact, chiar și virtual, să fie atât de eficient și de calitativ. 

Intre timp, informați-vă din surse sigure. Zilele acestea am ales să urmăresc mai atent site-ul: https://www.who.int/  Veți găsi acolo informații, interviuri, conferințe de presă ( și ele tot online realizate  ) și update-uri zilnice despre evoluție, tratamente, măsuri de protecție, etc.

Încercați să nu supracitiți știrile sau să petreceți prea mult timp făcând doar asta. Urmăriți știrile la fiecare 2-3 ore, câte 10-15 minute, pentru a verifica noutățile. 

Vorbiți cu oamenii apropiați despre ce și cum simțiți în această perioadă. Acceptarea și împărtășirea trăirilor noastre în vremuri de restriște ne va ajuta să trecem mai ușor prin asta. 

Cereți ajutor dacă simțiți că este prea mult. Sunt o mulțime de consilieri și psihoterapeuți minunați, care ca și voi, se adaptează și lucrează online.

Citiți acele cărți, vedeți acele filme sau faceți curățenia amânată de foarte multă vreme. Petreceți timp cu cei dragi, discutați despre ce se întâmplă în jurul vostru. 

Folosiți acest timp pentru a vă reconecta în relația de cuplu. Abordați subiecte pentru care pare că nu a fost suficient timp până acum: viitor, planuri personale, copii, viața voastră sexuală, bani sau chiar gestionarea unor conflicte. Creați obiceiuri noi, consolidați relația și pe cât posibil, jucați-vă.

Să folosim acest timp într-un fel care să ne prindă bine și după ce distanțarea socială nu va mai fi necesară.

Facebook Comments