Acasă / Blog / Psihoterapia de cuplu / Iubeşte-mă cu voce tare!

Iubeşte-mă cu voce tare!

Publicat de | 2017-02-08T23:44:18+00:00 09 ianuarie 2014|Psihoterapia de cuplu|

Zilele trecute, răsfoind o carte am dat peste cuvintele lui James Joyce, “Love loves to love love”. În traducere “Iubirea iubeşte să iubească iubirea”.  Într-o seară, o prietenă îmi explica, ca un cuplu să fie cu adevărat un cuplu trebuie să aibă două elemente, cuvinte de apreciere şi apropiere fizică, mai exact  apropiere romantică şi apropiere fizică. Dacă una dintre cele două lipseşte, acela nu este cu adevărat un cuplu. Am rezonat şi la aceste cuvinte şi atunci o idée mi s-a conturat:

Iubeşte-mă cu voce tare căci iubirea trece cu duşurile reci ale indiferenţei!

Nimeni nu deţine adevărul absolut despre iubire, dar fiecare şi-l deţine pe al său, însă iubirea are o dinamică cunoscută de mai toţi cei care i-au îmbrăţişat bucuria la un moment dat. Da, iubirea este dinamică, se schimbă înainte să fim capabili să reacţionăm. Ce o face însă să îşi schimbe hainele, asta stă în puterea celui care iubeşte.

Ce fac  cu cu iubirea pe care o simt, cu ce o hrănesc, încotro o conduc?

Iubirea se hrăneşte cu iubire, iubirea este o alegere repetată. Momentul în care ai încetat să alegi iubirea, ea îmbracă o altă haina. Vestea bună este că avem o mulţime de şanse să revenim la alegerea iniţială; vestea proastă este că uneori suntem atât de orbiţi de propriul ego, de frici sau de experienţe care deja au creat un pattern, încât uităm sau chiar refuzăm să vedem că încă avem iubirea ca variantă de alegere.

Eşecul nu este o opţiune, mai ales în iubire. Durerea şi plăcerea, cunoscute în iubire, ne pot conduce spre eşec, ca mai apoi să căutăm scuze sau vinovaţi; la fel de bine,  le putem folosi pentru a creşte iubirea, a o cunoaşte în noi şi în celălalt, căci iubirea este minunat de imperfectă.

Aşadar, vreau să aleg încă o dată iubirea:

Aleg să fim împreună şi nu eu cu tine sau tu cu mine.

Aleg să mă iubesc pe mine, pe tine şi pe noi.

Aleg ca ceea ce simt, vorbesc sau fac, să se potrivească, astfel încât tu să înţelegi în fiecare zi ce simt pentru tine.

Iubirea nu cere, ea primeşte, căci ea oferă şi i se oferă continuu.

Iubirea nu găseşte scuze, iubirea nu este drama,  iubirea este regăsire.

Iubirea este o relaţie, tu eşti şi eu exist, eu sunt şi tu exişti.

Facebook Comments