Acasă / Blog / Psihoterapia de cuplu / Mă pot schimba!

Mă pot schimba!

Publicat de | 2017-02-08T23:44:18+00:00 30 august 2014|Psihoterapia de cuplu|

“Nu te pot schimba , dar mă pot schimba eu.”

Nu pot schimba ce vine de la tine, dar pot schimba felul în care trăiesc, simt sau acționez cu ce vine de la tine… așa se naște momentul în care schimbarea se transformă într-un mentor dur, un învățător exigent care se furișează abil, te ia de mână și te însoțește.

“Schimbarea vine printr-un proces complicat.” Schimbarea este poate cel mai anevoios proces la care devenim părtași. Începe cu mult înainte ca o situație să se schimbe cu adevărat și se termină cu mult după ce aceasta s-a schimbat.

Schimbarea împarte, te împarte între cel de ieri și cel care vei fi mâine. Te poartă prin gânduri, prin trăiri, te pregătește, renunți și iar revii, îți dă curaj și abandonezi. Dar nu te lasă, este ca o mamă care te ajută să crești, căci schimbarea se vrea a fi creștere. Vine momentul în care îndrăznești și schimbi..”ca și cum am plecat încă o dată de acasă”.

Când mă gândesc la schimbare, mă gândesc la un copil care învață să meargă, care încearcă, se ridică și cade, se lovește și încearcă din nou. Face câțiva pași, se împiedică, plânge dar se ridică iar și merge, la început încet, dar în timp din ce în ce mai mult și din ce în ce mai repede. Oricât de dureros ar fi, niciun copil nu se oprește din a învăța să meargă și nu pentru că adulții îl învață să facă asta ci pentru că stă în natura lui să crească și să meargă.

Schimbarea este naturală așa cum este și creșterea. Dar schimbarea înseamnă și rupere, separare, renunțare, să te scoți din rădăcini, să nu ai un loc al tău, să stai cu agitația, să cauți și să te cauți..și să speri.

Schimbarea aduce cu ea și lecții, despre regret, despre dezrădăcinare, despre acceptare, despre credința în tine și te învață să mergi, mai cocoșat, mai temător, apoi mai drept și mai încrezător. Schimbarea se hrănește din durerea ta dar și din speranța ta. De multe ori durerea trece abia atunci când ai îndrăznit să o primești si tot atunci apare si schimbarea.

Schimbarea te eliberează din strânsoarea ei  în momentul în care te încumeți să o privești adânc în ochi, doar atunci când îți dai voie să fii cu ceea ce este, pentru ca lucrurile să devină ceea ce sunt.

Schimbarea înseamnă renunțare și adaptare, curaj și îndrăzneală, primire și acceptare, creștere și învățare.

Schimbarea mai înseamnă și timp, îngrijire, iubire, iertare și zâmbete, căci ea apare atunci când uităm să ni le oferim și ne învață să facem iar asta.

Schimbarea este despre ce accepți, ce primești și ce îți oferi.

Facebook Comments