Acasă / Blog / Psihoterapia de cuplu / Tu ce oferi? Şi când oferi ce primești?

Tu ce oferi? Şi când oferi ce primești?

Publicat de | 2017-02-08T23:44:18+00:00 01 octombrie 2014|Psihoterapia de cuplu|

“Am susținut-o, am susținut-o mereu deși treceam amândoi prin momente grele. Dar nu doar atât, ea făcea același lucru pentru mine, primind. Simțeam că primește și îmi dădea înapoi ceea ce ofeream, atenție și susținere. Eram întorși unul către celălalt. Era atât de natural și totul devenea mult mai ușor.”

Recunosc că vorbele Sfântului Francisc de Assisi, ale Maicii Tereza sau ale lui Dalai Lama au pălit în fața unei mărturisiri atât de sincere despre a fi cu celălalt. Pentru prima oară am simțit cu adevărat că  până în acel moment am citit cuvinte care sunau bine împreună, însă de data aceasta nu au mai fost cuvinte. Am văzut o privire caldă, am auzit un glas ce tremură de emoție și am văzut niște brațe care căutau să îmbrățișeze pe cineva. Îndrăznesc să spun că era vorba despre iubire; susținerea, atenția, răbdarea păreau să fie doar cuvinte care defineau o singură trăire, iubirea ce și-o împărtășeau.

Părea că primeau atâta iubire cât puteau oferi; într-o singură clipă o întreagă poveste despre susținere, momente grele, piedici sau greutăți s-a redus la atât, la a fi cu celălalt.

Cum experiențele celor din jur se pot transforma într-o invitație spre autoreflecție, o întrebare stăruie dar și altele așteaptă un răspuns:

Tu ce oferi? Şi când oferi ce primești?

Poate că putem oferi fără să iubim, dar putem oare iubi fără să dăruim?

Se termină vreodată tot ce avem de dăruit sau pur și simplu dăruind face ca izvorul să nu sece?

Și dacă ajungem să nu mai putem sau să nu mai vrem să dăruim, oare cum am ajuns în acel loc? Ce am oferit și ce am primit de nu am mai putut continua?

Poate că orice am da celorlalți, crește doar pentru că este împărtășit. Poate că nu întotdeauna suntem atât de iubitori, răbdători, sinceri, liniștiți și poate că uneori ce avem de dat este nesiguranță, frică, grabă sau furie…și poate că nu întotdeauna putem privi dincolo de emoția brută pe care i-o oferim celuilalt sau o primim de la celălalt, însă avem iertarea pentru asta.

…și poate reușim să dăm un pas în spate pentru a-i spune celuilalt cum e pentru noi iubirea și ce înseamnă prezența lui/ei în viața noastră și poate că uneori vom reuși să ne facem curaj să vorbim despre ce se află în spatele nesiguranței, a furiei sau a fricii.

Tu ce oferi? Şi când oferi ce primești?

Facebook Comments