Psihoterapie pentru adolescenți 2017-02-08T23:44:47+00:00

Psihoterapie pentru  adolescenți

Adolescența este percepută de multe ori ca fiind o perioadă de criză, însă adolescența este perioada marilor schimbări, atât din punct de vedere biologic dar mai ales din punct de vedere psihic și emoțional.

Joice Callus descria protestul adolescentului astfel „Când se supără și sunt foarte mici trântesc ușa de la sufragerie. Când mai cresc și se supără, copiii trântesc ușa de la camera lor. Adolescenții când se supără, trântesc ușa de la intrarea în casă.”

Unii specialiști afirmă că adolescența este mai degrabă criza părinților și nu a tânărului. Părinții sunt puși în fața unei noi provocări, cel care era ieri un copil, azi nu mai este, dar nici adult nu este. Adolescența chiar dacă este percepută ca fiind o criză, ea este o etapă.

Adolescentul se descoperă și se cunoaște diferit în această etapă. Căutările, frământările, câștigarea unui nou statut, nevoia de independență, toate sunt schimbări care pot uneori duce la conflict între generații. Conflictul interior al adolescentului se exprimă prin confuzie, dezamăgire, opoziție în relație cu figura autoritară (părinți sau profesori), schimbări surprinzătoare de atitudine, nervozitate, insomnii, eșec sau abandon școlar, neîncredere în forțele proprii, timiditate sau agresivitate.

Psihoterapia construiește tânărului un cadru confidențial, de acceptare și înțelegere, în care adolescentul își poate analiza și conștientiza experiențele, relațiile cu ceilalți, stilul de comunicare, poate reflecta la nemulțumirile, nevoile sau fricile sale.