Acasă / Blog / Psihoterapia de cuplu / Tu la ce renunți?

Tu la ce renunți?

Publicat de | 2017-02-08T23:44:18+00:00 09 septembrie 2014|Psihoterapia de cuplu|

Tu la ce renunți? La relație sau la un fel de a fi în relație?

Am trăit cu uimire apariția acestei întrebări și în același timp am simțit că ușa s-a deschis și pentru o altfel de experiență atunci când mă raportez la celălalt. Dar cum să răspund la o întrebare care mă pune față în față cu egoismul meu de până atunci dar și cu propriile ziduri care tremurând spuneau “Dar tu ești important/ă, celălalt să facă primul, celălalt să se schimbe!”.

Am știut atunci că cel mai ușor lucru pe care îl puteam face era să renunț la relație. La câte relații am renunțat fără ca ceva să se întâmple cu adevărat cu mine? Cel mai greu lucru pe care îl puteam face era să deschid poarta către mine și să răspund la o avalanșă de întrebări pregătită să mă acopere. Dar cel mai frumos lucru era că mă aflam într-o relație care trezise această întrebare în realitatea mea prezentă.

Cum altfel decât în relație fiind, îți poți da seama că tu și cu el/ea, creați un element atât de modelabil, sensibil și fluctuant așa cum este legătura dintre doi oameni?  Așadar, sunt eu, ești tu și avem o relație.

Ce înseamnă să renunți la un fel de a fi în relație? Mă neglijam sau evoluam alături de celălalt? Teama de a nu mă pierde și-a făcut simțită prezența. Nu renunțam la ceva ce pentru mine era bun și pentru relație nu. Renunțam la ceva ce nici mie nu îmi făcea bine iar dinamica relației o tot scotea la suprafață. Și totuși, cum să lași să dispară ceva ce poate te-a însoțit toată viață, ceva ce face parte din tine, ceva ce poate la un moment dat te-a definit?

Odată început lanțul întrebărilor, nu mai poate fi oprit. Odată plecat pe un astfel de drum, cu greu mai privești înapoi. Urma să rămână un gol. Urma să mă prezint în fața celuilalt descoperită și vulnerabilă. În același timp, urma să mă dăruiesc mie și relației, mai aproape de ce eram cu adevărat, dincolo de frici, temeri, feluri de a fi învățate sau apărări.

Bineînțeles că este important felul în care te primește celălalt, felul în care te conține pe noul drum apucat pentru că fără el/ea, nu ai fi ajuns acolo. Noul tău drum, poate însemna și renunțarea la relație, doar că de această dată va fi pentru că ești mai aproape de tine. Totodată, poate însemna pasul spre o nouă etapă a relației, de această data mai reală, mai lipsită de frici și mai conștientă.

Tu la ce renunți? La relație sau la un fel de a fi în relație?

Facebook Comments