Această rubrică a site-ului a produs un întreg proces de reflectare și o călătorie emoționantă despre alegeri, semnificații și înțelegeri, care și-au lăsat adânc amprenta atât în devenirea mea profesională, cât și în cea personală. A fost și este încă o călătorie lungă cu multe etape, toate la fel de importante, de dragi și de pline, fiecare aducându-mi cunoaștere, profunzime și sens în activitatea și interacțiunile cu oamenii, atât în cabinet cât și în afara lui.
Am început acest drum profesional imediat după terminarea liceului, când am ales Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea din București. Am terminat-o dorindu-mi să lucrez într-o zonă de reintegrare socială și de creare de posibilități și prevenție în comunitățile în care trăim. Am continuat studiile cu programul de master Devianță Socială și Criminalitate, în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială – Universitatea din București. Pe când eram în anul doi de master am început și prima formare de lungă durată în psihoterapie (4 ani) în cadrul Asociației Române de Psihoterapie Centrată pe Persoană. Perspectiva nouă adusă de formarea în psihoterapie despre oameni și relația care ajută și despre formele de ajutor necesare, m-a încurajat să adaug la formarea de bază o nouă expertiză, psihologia clinică. Am urmat programul de master Psihologie clinică, hipnoză şi intervenţii terapeutice de scurtă durată, o specializare care m-a ajutat să descopăr numeroasele unghiuri și fețe ale acestei profesii.
Psihoterapia Centrată pe Persoană sau Rogersiană, așa cum mai este ea cunoscută, rămâne pentru mine cea mai bună alegere ca formare de bază în psihoterapie. Modul respectuos în care te așează această formare în relația terapeutică este de necombătut. Relația terapeutică așa cum a fost descrisă de către Carl Rogers este astăzi punct de inspirație pentru toate abordările terapeutice.
Este menționată data de 11 decembrie 1940 ca fiind ziua nașterii Psihoterapiei Centrate pe Persoană și a plecat de la înțelegerea că încrederea exclusivă în teorie poate duce la o situație în care terapeutul încearcă să încadreze sau să modeleze un client într-o structură cognitivă preconcepută, în loc să se implice în lumea clientului așa cum o trăiește și experimentează acesta. Astfel funcția terapeutului este aceea de a ajuta clientul în explorarea și descoperirea propriilor resurse interioare, nu de a impune soluții, strategii, interpretări sau explicații externe.
O abordare cu o solidă bază teoretică și care are în istoric cea mai complexă cercetare despre de ce și cum functioneaza psihoterapia, dar din pacate, mult prea puțin tradusă în limba romana.
Mai multe informații despre formarea continuă și de bază în această abordare terapeutică puteți găsi aici.
Am început să lucrez exclusiv în practica privată în 2013 și o dată cu asta a început o nouă etapă profesională. A fost o etapă colaborărilor, dar în care nu am oprit explorările de formare și autocunoaștere. Am colaborat cu Infuse într-un program de promovare a incluziunii sociale, ca în 2015 să încep o altă colaborare cu Chestnut Global Partners în cadrul căreia, pentru câțiva ani, am ocupat funcția ‘Head Psychologist of EAP in Romania’. Am aprofundat înțelegerile mele despre psihoterapie și abordarea umanistă, începând să călătoresc des în afara țării pentru a lua contact cu cât mai mulți dintre profesioniștii pe care îi citeam și admiram. Tot în 2013 am început și primele proiecte de psihoterapie de grup (‘Întâlnirea cu sine’, ‘Cum sunt eu în lume?’) o direcție importantă și care completează psihoterapia individuală, aducând în atenția mea și în conștientizarea clienților mei, semnificația formativă a grupurilor din care am făcut și facem în prezent parte.
Această etapă profesională a fost marcată de programul LaJolla, organizat de Center for Studies of the Person. Un program intensiv de dezvoltare în Abordarea Centrată pe Persoană la care am participat de patru ori și care mi-a adus claritate teoretică, dar mai ales încredere că valorile care stau la baza relațiilor pe care îmi doresc să le creez în cabinet și în afara lui, sunt potrivite și favorizează creșterea.
Inspirată fiind de toată călătoria de până atunci, în 2017 au apărut primele gânduri despre un prim grup Encounter organizat acasă, în România. Așa s-a născut Centrul Encounter, un proiect care ocupă o mare parte din atenția și dezvoltarea mea profesională. Am înțeles repede că responsabilitatea în crearea acestui spațiu este esențială și copleșitoare, de aceea am ales o formare în facilitatea de grupuri ‘Group Facilitation: Working with autonomy and homonomy’ alături de Temenos Education: Counsellor & Psychotherapist Training în Sheffield, UK. Toate aceste proiecte de grup m-au îndemnat să caut mai departe cea mai bună pregătire, astfel încât am început procesul de certificare în cadrul American Group Psychotherapy Association. Formarea și studiul consistent mi-au adus și o prima recunoaștere, aceea de ‘Professional Membership’ în cadrul asociației.
Dacă această etapă a început cu aprofundarea dinamicii și procesului de grup, în 2020 am continuat cu explorarea unei alte dimensiuni a psihoterapiei individuale. Astfel, după un curs de formare continuă alături de Ann Weiser Cornell – ‘Your Path to Lasting Change’ despre Inner Relationship Focusing, în vara anului 2020 am început, în cadrul Institutului Internațional de Focusing din New York, o formare de lungă durata în FOT (Focusing Oriented Therapy) sau Abordarea Terapeutică Focusing. Această formare completează practica profesională și aduce în atenția mea și a clienților mei un dialog esențial în orice proces de cunoaștere și vindecare, relația corp-emoție-minte.
Sunt două căi principale prin care mi-am ghidat formarea continuă prin cursuri și formări mai scurte sau mai lungi. Prima este ghidată de valorile umaniste pe care le-am îmbrățișat încă de la începutul profesiei și a doua este ghidată de nevoile pe care le întâlnesc în cabinet în relația directă cu persoanele cu care lucrez. Fiecare proces pe care l-am însoțit m-a învățat despre oameni și despre mine, de aceea formarea continuă este maniera prin care mă țin conectată la evoluția profesiei, dar și modul prin care îmi mențin angajamentul pentru a oferi cea mai bună însoțire.
Această rubrică a site-ului a produs un întreg proces de reflectare și o călătorie emoționantă despre alegeri, semnificații și înțelegeri, care și-au lăsat adânc amprenta atât în devenirea mea profesională, cât și în cea personală.